Broa aktivitetshus har i mange år vært et livsnødvendig lavterskeltilbud for personer med langvarige psykiske plager i Bydel Søndre Nordstrand. Dette er et sted hvor brukerne ikke bare får tilbud om aktivitet og sosialt samvær, men også en trygghet i hverdagen. I de siste ukene har imidlertid endringer i både organisering og budsjettpolitikk ført til en dramatisk forverring av situasjonen – noe som rammer de som er mest avhengige av tjenesten.
Bydelen står overfor store økonomiske utfordringer med planlagte budsjettkutt for 2025. Med massive nedskjæringer på over 140 millioner kroner – og dramatiske meldinger om at tilbud som ikke anses som lovpålagte må stenge, eller i beste fall operere med sterkt redusert aktivitet. Dette gjelder også for Broa aktivitetshus, som i dag kjemper for å holde dørene åpne for en brukergruppe som ikke har andre alternativer.
Uforutsigbar drift
Flere Facebook-innlegg fra brukere og ansatte ved Broa understreker den akutte krisen. I det første innlegget uttrykkes det sterk bekymring over at Broa aktivitetshus nå plutselig er “HELT STENGT” på grunn av at NAV, som midlertidig hadde tatt over driften, uten varsel har flyttet en 100% ansatt til NAV. Denne beslutningen utløste et umiddelbart opplegg om at huset stenges, et tiltak som ifølge innleggene medfører katastrofale konsekvenser for de mest sårbare.
I et oppfølgingsinnlegg forklares det at selv om det nå er satt inn vikarer for å holde huset åpent et par dager i uka, er løsningen langt fra ideell.

Broa aktivitetshus 6. mars 2025 Foto: BSNPROTEST
Uforutsigbarheten med vikarer og en ustabil bemanningssituasjon skaper en usikkerhet som gjør at brukerne ikke kan stole på at tilbudet vil være tilgjengelig når de trenger det. En bruker slår fast:
«For de som trenger Broa har ingen dager å miste – for hver dag uten å komme seg ut og møte folk, vokser angst og depresjon seg sterkere.»
Videre påpeker et tredje innlegg, med henvisning til tidligere praksis, at mens det tidligere har vært akseptabelt å holde åpent med kun én ansatt på dager med få brukere, stilles det nå strengere krav om at det alltid må være to ansatte til stede, krav som reelt sett fører til flere dager med stenging. Denne endringen i driftsmodellen rammer både ansatte og brukere hardt, og illustrerer et gap mellom byråkratiets krav og de faktiske behovene til de sårbare brukerne.
Til Nordstrands Blad sier bruker av Broa, Irmelin Wergeland at:
«Jeg tror rett og slett ikke de forstår hva de gjør»
(om politikernes beslutning)
Hva skjer nå?
Budsjettkuttene i Bydel Søndre Nordstrand setter rammene for en stadig tøffere situasjon der ikke-lovpålagte tjenester blir de første ofrene. Dette er ikke bare en administrativ beslutning, men et slag mot en svært sårbar gruppe.