Lav inntekt, trangboddhet og mangel på fritidstilbud preger hverdagen for mange barn og unge i bydelen. Barna rammes både sosialt og psykisk:
-
- 44 % bor trangt (landssnittet er 18 %)
- 25 % vokser opp i lavinntektsfamilier
- 33 % sliter med søvnproblemer
- 16 % opplever psykiske plager

Faksimile fra Oppvekstprofil for Bydel Søndre Nordstrand, Helsedirektoratet (2025) Rapporten kan leses her: 030115_2025_Bokmaal
Et ansvar vi deler
Flere deltar ikke i fritidsaktiviteter – ikke fordi de ikke vil, men fordi det koster penger de ikke har. Andre møter språkbarrierer, negativ sosial kontroll eller diskriminering.
Kommunen og bydelen har et ansvar, men det har også vi som innbyggere. Rapporten anbefaler blant annet:
-
- Tidlig innsats og oppfølging av utsatte barn
-
- Økt støtte til barnehager og skoler
-
- Mer tilgjengelige møteplasser og aktiviteter
-
- Styrket samarbeid med frivilligheten
Dette får også en ny dimensjon av alvorlighet, når vi vet at det er det motsatte som skjer på flere av punktene, blant annet kutt i skolehelsetjenesten – stikk i strid med anbefalingene i rapporten.
Rapporten er utarbeidet i samarbeid med Bufdir, Folkehelseinstituttet, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), Nav, Utdanningsdirektoratet og KS i tillegg til Helsedirektoratet. Den faglige tyngden til rapporten er det derfor liten grunn til å tvile på.
Det krever både politisk vilje og mobilisering av lokale krefter for å snu de alvorlige funnene i rapporten, og da kan vi ikke begynne med å kutte i tjenestene som har best forutsetning for å bidra!
Relevante lenker:
- Helsedirektoratet: Last ned folkehelseprofil eller oppvekstprofil – Helsedirektoratet