Skrevet av 22:48 Aksjoner, Artikkel

Protestene reddet halve skolehelsetjenesten – folkelig press førte til politisk snuoperasjon

Etter massiv mobilisering fra innbyggere, helsesykepleiere og BSNPROTEST, reduserte Bydelsutvalget i Søndre Nordstrand kuttene i skolehelsetjenesten. Se bilder, video og les hele bydelsutvalgets vedtak i denne saken.

Klikk for å se BSNPROTEST sitt hovedinnlegg i åpen halvtime

Representanter for BSNPROTEST på vei inn til Åpen Halvtime. Foto: Maren Aschehoug Esmark

Protestene reddet skolehelsetjenesten – delvis

Torsdag 24. april møtte engasjerte innbyggere, pensjonerte helsesykepleiere og BSNPROTEST opp til aksjon i åpen halvtime i Bydelsutvalget i Søndre Nordstrand med følgende budskap: Stopp kuttet i skolehelsetjenesten!

Og protestene nyttet: Etter et avbrudd med et gruppeledermøte underveis i den politiske behandlingen av saken endte bydelsutvalget med å redusere kuttene. Opprinnelig var det vedtatt å kutte fire helsesykepleierstillinger, men etter massivt press fra befolkningen vedtok et samlet bydelsutvalg å skjerme to stillinger. Bydelsdirektøren får nå i oppgave å finne alternative kutt for de to resterende stillingene.

TikTok fra Cato B. Ellingsen (SV) Åpnes i nytt vindu

Protestene gjorde forskjellen

I forkant av protesten har flere lokalpolitikere kritisert bydelens økonomiske situasjon offentlig. Blant annet Cato B. Ellingsen (SV), som også oppfordret innbyggere til å delta på protesten i åpen halvtime. Helsesykepleiere har skrevet debattinnlegg i Nordstrands Blad,

Faksimile: https://facebook.com/helsesista. Klikk for større bilde

hvor de advarer om alvorlige konsekvenser av kuttene.

Helsesista – landets mest kjente helsesykepleierstemme – engasjerte seg nok en gang i den alvorlige situasjonen i Søndre Nordstrand, og publiserte sine kritiske synspunkter til disse kuttene til sine mange følgere på sosiale medier.

Likevel var det publikums sterke oppmøte og innleggene i åpen halvtime som flere partiledere i etterkant trakk fram som avgjørende: Det var presset fra befolkningen som fikk dem til å endre standpunkt. Flere av de samme politikerne som først hadde støttet kuttene i komité for folkehelse, velferd og arbeid, snudde etter appeller og sterke vitnesbyrd fra pensjonerte helsesykepleiere.

Faksimile fra Facebook. BU-leder Ola B. Mannsåker (A)

Faksimile fra Facebook. Maren Aschehoug Esmark (MDG)

Faksimile fra Facebook. Trude Koksvik Nilsen (R)

Faksimile fra Facebook. Mudassar Mehmood (A)

Hvem blir skadelidende neste gang?

Bydelen skal nå finne andre steder å kutte, for å skjerme resten av skolehelsetjenesten. I sin orientering til bydelsutvalget nevnte den nykonstituerte bydelsdirektøren, Ayub M. Tughra barnevern og hjemmesykepleie som mulige kultsteder. BSNPROTEST stiller seg kritisk til at det kun er førstelinjetjenester bydelsdirektøren ønsker å kutte, og ikke nevner administrasjon som et mulig sted. Bydelsdirektøren advarte også om at bydelen også ville kunne utfordre lovligheten av bydelsutvalgets vedtak om å skjerme skolehelsetjenesten ved å anke. 

BSNPROTEST vil følge nøye med på prosessen videre.

Dette viser én ting: Når vi står sammen og protesterer, kan vi gjøre en forskjell!

Du kan lese BSNPROTEST sin appell og bydelsutvalget sitt vedtak i sin helhet under:

BSNPROTEST sin appell:

Kjære bydelsdirektør, bydelsutvalg, publikum og medborgere

I dag står jeg her som en aksjonist i BSNPROTEST, men like fullt ut også som en bekymret innbygger, forelder og medborger i Bydel Søndre Nordstrand. Vi i BSNPROTEST er dypt uroet over vedtaket om å kutte fire stillinger i skolehelsetjenesten over de neste to årene.

Dette begynner etterhvert å bli en klisjé; Men dette er ikke bare tall på et budsjett – det er et direkte angrep på barnas helse, trygghet og fremtid. Og vi er hellig overbevist om at det MÅ finnes andre steder å kutte enn skolehelsetjenesten. Trenger vi virkelig kommunikasjonsdirektører og hver eneste spesialkonsulent mer enn vi trenger helsesykepleierne? Og hvor mange helsesykepleiere går det egentlig på én mellomleder? Jeg bare spør..

Tilbake til klisjéene: Søndre Nordstrand er en bydel med betydelige utfordringer. Den ferske folkehelseundersøkelsen for Oslo 2024 viser at vår bydel har blant de laveste nivåene av rapportert livskvalitet og høyere forekomst av psykiske plager og ensomhet enn resten av byen. I tillegg har vi en høyere andel husholdninger med lav inntekt og trangboddhet – faktorer som statistisk sett henger tett sammen med dårligere helse . 

I en slik kontekst er skolehelsetjenesten ikke bare viktig – den er uunnværlig. Helsesykepleierne er ofte de første OG eneste profesjonelle voksne som barn og unge tør å betro seg til om vanskelige temaer, som vold, overgrep, og psykiske vansker. De tilbyr undervisning, veiledning og oppfølging som er avgjørende for å fange opp og hjelpe sårbare barn i tide.

De 4 stillingene som kuttes utgjør faktisk 33% av skolehelsetjenesten i vår bydel. Tanken på at antall barn som opplever vold, overgrep eller psykisk uhelse kanskje skal avdekkes 33% færre ganger i vår bydel i nær framtid er skremmende.

Å kutte i denne tjenesten er ikke bare kortsiktig økonomisk tenkning – det er en investering i fremtidige problemer. Og la oss se på den rykende ferske oppvekstprofilen for bydel søndre Nordstrand fra Helsedirektoratet som kom for knappe 2 uker siden:

Der sitat: «Lav inntekt, trangboddhet og mangel på fritidstilbud preger hverdagen for mange barn og unge i bydelen.» og

  • 44 % bor trangt (landssnittet er 18 %)
  • 25 % vokser opp i lavinntektsfamilier
  • 33 % sliter med søvnproblemer
  • 16 % opplever psykiske plager

I Rapporten anbefaler Helsedirektoratet blant annet:

  • Tidlig innsats og oppfølging av utsatte barn
  • Økt støtte til barnehager og skoler

Vi ber dere, våre folkevalgte, om å revurdere dette vedtaket. La oss ikke være den bydelen som svikter våre barn når de trenger oss som mest. La oss i stedet være et forbilde for hvordan man kan prioritere forebygging, helse og trygghet – selv i økonomisk krevende tider. Om så dere må selge stolene dere sitter på rundt dette bordet, og sitte på bruskasser i neste BU-møte.

Helt avslutningsvis har jeg lyst til å rette oppmerksomheten mot byrådet vårt, der vi i dag kan lese i Aftenposten at de har HASTEINNKALT til byrådsmøte for å få lov til å drikke alkohol på utestedene til frokost på 17. mai. Smak litt på den.. Dette er i tillegg til å bevilge seg selv kutt i eiendomsskatt og putte penger på fond mens hele søndre blør.

På bakgrunn av dette er jeg faktisk litt bekymret for byrådet. Som mener alkoholservering på 17. mai er hastesak, mens Søndres situasjon er et resultat av politisk latskap. Jeg lurer rett og slett på om de er riktig vel bevart.

For å snakke litt sykepleierspråk; Hvis jeg skulle målt bevissthetsnivået til byrådsmedlemmene med Glasgow Coma Scale, tror jeg de fleste ville ha scoret: «Lager lyder, men det gir ingen mening».

Takk for oss, BSNPROTEST fortsetter. Husk bruskasser til neste BU-møte!

Bydelsutvalgets vedtak:

Bydelsutvalget ønsker å skjerme skolehelsetjenesten og tjenesteproduksjon i bydelen og ber bydelsdirektøren se på alternative kutt tilsvarende to stillinger, dvs at BU vedtar kutt i to stillinger innen skolehelsetjenesten og ber bydelsdirektøren finne alternative kutt tilsvarende de to andre stillingene. 

Bydelsutvalget viser til at mange av bydelens ungdom er i en situasjon der skolens helsetjenester er viktige som nøytrale livsarenaer. Behovet er stort for å kunne tilby skoleelevene i bydel søndre nordstrand forebyggende skolehelsetjeneste for økt psykisk god helse, og livskvalitet. 

Skolehelsetjenesten og helsesykepleiere i bydelen gjør viktig arbeid og utgjør en forskjell for bydelens barn og unge. BU ønsker å utrykk sin støtte for at dette har vært prioritert gjennom flere år og mener det har vært riktig prioritering. En god skolehelsetjeneste har en viktig forebyggende effekt i forhold til utenforskap, overgrep, ung uhelse og kan også være kriminialitetsforebyggende. 

BU er enig med ungdomsrådet om at vi frykter at kutt i denne tjenesten kan forverre kutt i andre viktige tjenester slik som barnevern og oslohjelpen. BU ber om at bydelsdirektørene sørger for god informasjon til elever om hvor og når skolehelsetjenesten kan kontaktes – og bidrar til godt samarbeid med minoritetsrådgivere, barnevern og andre i bydelen.

Lukk