Den ferske folkehelseundersøkelsen for Oslo 2024, som ble publisert i dag avdekker store geografiske helseforskjeller i hovedstaden – og få steder kommer dette tydeligere til uttrykk enn i Søndre Nordstrand. Bydelen utmerker seg på flere områder – og dessverre ikke i positiv forstand. De samlede funnene peker mot en alvorlig sosial og helsemessig ulikhet som fortjener politisk og helsefaglig oppmerksomhet.
Lavere opplevd livskvalitet og psykisk helse
Søndre Nordstrand er blant bydelene med lavest andel innbyggere som rapporterer høy livskvalitet. Mens 54 % i hele Oslo oppgir høy livskvalitet (på en skala fra 0–10, der 7 eller høyere regnes som “høy”), er andelen betydelig lavere i Søndre Nordstrand. Bydelen har også en høyere andel innbyggere som rapporterer symptomer på psykiske plager og ensomhet. For eksempel sier hele 22 % av innbyggerne her at de føler seg ensomme “ofte eller svært ofte”, sammenlignet med 15 % i Oslo som helhet.
Dårligere fysisk helse og lavere aktivitet

Andel innbyggere som oppgir at de har “god” eller “svært god” helse etter bydeler i Oslo. Faksimile: FHI, 2025
Når det gjelder fysisk helse, skårer Søndre Nordstrand også dårligere enn gjennomsnittet. En større andel oppgir at helsen deres er “dårlig” eller “svært dårlig”. Bydelen har dessuten en lavere andel innbyggere som tilfredsstiller anbefalingene for fysisk aktivitet – kun 61 % oppfyller Helsedirektoratets anbefaling om minst 150 minutter moderat aktivitet per uke, sammenlignet med 70 % på bydelsnivå i Oslo som helhet.
Store utfordringer med tannhelse

Andel innbyggere som oppgir at de har “god” eller “svært god” tannhelse etter bydeler i Oslo. Faksimile: FHI, 2025
Et spesielt alvorlig funn i undersøkelsen gjelder tannhelsen i Søndre Nordstrand. Bydelen har den klart høyeste andelen voksne som har hatt behov for tannbehandling det siste året, men som ikke har benyttet seg av det – hele 24 % oppgir dette. Til sammenligning ligger Oslo-gjennomsnittet på 15 %. Dette kan tyde på økonomiske barrierer, manglende informasjon eller lav helsekompetanse. Dårlig tannhelse er ikke bare et estetisk eller praktisk problem – det henger også tett sammen med ernæring, psykisk helse og kroniske sykdommer.
Livsstil og helsevaner
Røyking og overvekt er mer utbredt i Søndre Nordstrand enn i flere andre bydeler. Andelen dagligrøykere er høyere enn Oslo-gjennomsnittet, og forekomsten av overvekt og fedme er også betydelig. Dette henger sammen med kostholdsvaner: færre spiser frukt og grønnsaker daglig i denne bydelen enn ellers i byen.
Tillit og sosial kapital
På spørsmål om tillit til andre mennesker og til institusjoner, skårer Søndre Nordstrand lavere enn resten av byen. Kun 49 % svarer at de har høy tillit til folk flest – langt under gjennomsnittet på 64 % for hele Oslo. Tilliten til helsevesenet og bydelen som myndighet er også lavere enn i vestlige bydeler som Vestre Aker og Nordstrand.
Et uttrykk for sosiale ulikheter
Resultatene fra Søndre Nordstrand er ikke tilfeldig isolerte. De speiler sosioøkonomiske forskjeller som går igjen i hovedstaden. Bydelen har en høyere andel husholdninger med lav inntekt, lavere utdanningsnivå og flere med innvandrerbakgrunn – faktorer som statistisk sett henger tett sammen med dårligere helse.
Kritisk behov for målrettede tiltak
Mens mange Oslo-bydeler skårer høyt på livskvalitet, helse og trivsel, peker Søndre Nordstrand seg ut som en bydel med alvorlige folkehelseutfordringer. Det trengs mer enn bare generelle tiltak – det kreves skreddersydde, målrettede strategier som anerkjenner de sosiale og strukturelle utfordringene i bydelen. Uten dette risikerer vi at ulikhetene i hovedstaden sementeres, eller til og med forsterkes.
Relevante lenker:
- Folkehelseunderøkelsen i Oslo 2024, Oslo kommune: https://www.oslo.kommune.no/folkehelse/folkehelseundersokelsen-i-oslo-2024/
- Folkehelseundersøkelsen 2024, FHI: https://www.fhi.no/publ/2025/folkehelseundersokelsen-i-oslo-2024-fremgangsmate-og-utvalgte-resultater/
- Ny rapport om Oslo: Tydelig skille mellom øst- og vestkanten, VG: https://www.vg.no/nyheter/i/alolL5/folkehelseundersoekelsen-fra-folkehelseinstituttet-og-oslo-kommune-viser-hvordan-folk-i-oslo-har-det